divendres, 5 d’octubre del 2012

Transport.


La majoria dels cops sortirem d’excursió i tornarem a la pròpia quadra, ja muntats. Això és l’ideal i, com s’ha dit, el més freqüent. Però també hi haurà algun dia que voldrem fer una excursió més lluny, en alguna comarca diferent, o anirem a una trobada, potser uns tres tombs, fins i tot un raid. En fi, haurem de transportar al nostre company amb un vehicle.
En general, el viatge amb vehicle és una situació extremadament estressant per a un cavall o egua, però ja ho hem dit molts cops, no hi ha dos cavalls iguals. Per a alguns és un problema molt greu –fins i tot n’hi ha que plantegen seriosos entrebancs pel simple fet de pujar-hi-,per a d’altres, una servitud una mica molesta que s’aguanta perfectament. En qualsevol cas, la majoria s’hi acaben acostumant –resignant- amb el temps.
Sembla ser que si podem disposar l’animal de forma que estigui d’esquena a la marxa estarà molt més tranquil que si el posem en el mateix sentit de la marxa. Sovint, però, això no és possible degut a la mateixa construcció del remolc. Si ens n’hem de comprar un, tinguem-ho en compte.
El sistema més utilitzat és el remolc, n’hi ha de moltes marques i varietats, us en donarem adreces al final d’aquest llibre, cal fixar-se en els següents detalls:
-Comprarem remolcs de doble roda, mai d’un sol eix, són molt més segurs, pràctics i eficaços.
-Atenció al pes, pel que fa a la llei, molts són de dos cavalls de capacitat, i dos cavalls poden superar els 750 Kg, que és el pes màxim remolcable amb permís B1.
Amb un pes autoritzat més gran, ens caldrà un altre permís de conduir i un remolc matriculat i assegurat a banda.
Atenció al pes també amb un sentit purament pràctic, l’arrossegament d’un remolc de cavalls condicionarà el tipus de cotxe que hem de tenir, ha de ser un motor potent i amb tracció darrera, o millor encara, amb tracció a les quatre rodes, si té reductora, oli en un llum; El vehicle ideal, un tot terreny dels de veritat, amb caixa reductora. Trigarem una mica a acostumar-nos i, tot i amb això, seguirà sent molt més perillós i incòmode del que ens hem pensat a priori. Sobretot, atenció amb el vent i amb les maniobres curtes, les arrencades, etc.
Actualment, fins i tot podrem comprar remolcs que ens permetran de dormir-hi nosaltres també, a la vora del nostre company de viatge, trobareu adreces útils en aquest sentit en els annexos.
El remolc és, efectivament, el sistema més utilitzat, ja que per una quantitat relativament reduïda de diners, en podrem tenir un, i, a més, la resta del temps podrem anar amb el mateix cotxe sense cap problema, sols desenganxant el remolc.
Però això no vol dir que sigui el millor. El millor, sens dubte, és un camió o furgoneta gran, un vehicle molt més segur per a poder portar animals de gran pes i molt més fàcil de conduir. És clar, això vol dir que haurem de tenir un vehicle expressament per a dur el –o els- cavalls, però el que hem dit, és molt millor, si ho podem fer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada